Sie sind hier

Weblogs

Titel

Het Bonte Bentheimer varken

Body

Bij DNL-contact hebben we te maken met zeer verschillende projecten,

maar soms gebeurt er iets heel bijzonders. Een varken speelt de hoofdrol.

De hoofdpersoon, het Bonte Bentheimer varken is een varkensras uit het graafschap Bentheim en het Emsland en werd met uitsterven bedreigd. Het varken uit Bentheim wordt op kleine schaal gehouden door de enige biologische boer Hillmann in Schöppingen. Deze boer Hillmann heeft DNL-contact gevraagd om hem te helpen met de Nederlandse vermarkting van dit vlees en om het beter bekend te maken. Tegenwoordig wordt dit ras steeds belangrijker omdat het, in tegenstelling tot de intensief gefokte varkens, gekenmerkt wordt door een betere vleeskwaliteit. Het spekgehalte is relatief hoog en het vlees zelf heeft een hoog intramusculair vetgehalte, wat een positief effect heeft op de sensorische kwaliteiten van het vlees (smaak, uiterlijk, braadeigenschappen). Het Bonte Bentheimer varken heeft grotere zwarte vlekken over het hele lichaam, is snel volwassen en vruchtbaar. DNL-contact ondersteunt deze bijzondere taak van harte, want zo dragen wij op deze manier ook bij aan het behoud van de regionale identiteit en een nieuwe bloei van deze oude klassieke huisdierrassen.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Bonte Bentheimer varkens begint in het midden van de 19e eeuw. In die tijd waren de boerinnen in Duitsland verantwoordelijk voor het houden van varkens op de boerderijen. Naast de vooral aanwezige witte landvarkensrassen was het houden van kleurrijke en gevlekte rassen bij hen populair. Het Bonte Bentheimer varken was een vruchtbaar, matig etend, stressbestendig en niet veeleisend varkensras met goede moedereigenschappen. De biggen konden dankzij hun goede vleeskwaliteit - en niet in de laatste plaats ook door het vlekkenpatroon - goed op de markt worden verkocht. In de jaren vijftig beleefde het Bonte Bentheimer varken zijn hoogtijdagen. Als gemakkelijk en goedkoop te houden en uiterst vruchtbare dieren, leverden zij vlees van uitstekende kwaliteit, waar ook na de zware oorlogstijden veel vraag naar was. Met het opkomen van het economisch wonder in Duitsland veranderde het consumentengedrag. Er was nu vraag naar vetarm vlees, dat de Bonte Bentheimer niet kon leveren vanwege de "ongunstige" vleesvetverhouding (in vergelijking met het aandeel in het huidige varkensvlees). Ook de varkenshouderij veranderde - enkele "commerciële rassen" namen de plaats in van eerdere, regionaal aangepaste rassen. Het stamboek werd ontbonden en het aantal fokkers van het Bonte Bentheimer varken daalde drastisch. Uiteindelijk hield slechts één fokker in het graafschap Bentheim vast aan het houden van de Swatbunten en probeerde hij jarenlang autoriteiten en boeren te overtuigen van een gecoördineerde verdere fokkerij en vermarkting.

In de jaren negentig hield hij vrijwel de gehele nog aanwezige Bonte Bentheimer varkens. Met slechts ongeveer 100 fokdieren in heel Duitsland werd dit ras ernstig met uitsterven bedreigd. Met de oprichting van de Vereniging voor het Behoud van het Bonte Bentheimer Varken, de komst van een landelijk stamboek met de registratie van alle nog bestaande veestapels in Duitsland, de totstandkoming van een gecoördineerd fokprogramma en een moderne marketingstrategie, moet de toekomst van dit varkensras, dat het waard is om in stand te houden, een langetermijnperspectief bieden. Naarmate de belangstelling voor het ras begon te bloeien wordt de Bonte Bentheimer intussen weer steeds vaker gebruikt in de voedselproductie en gastronomie. In augustus 2014 waren er weer 410 stamboekzeugen en 90 beren in Duitsland. Dit wordt ook bevorderd door de algemene tendens naar "slow food", zoals ook blijkt uit de opname van de Bonte Bentheimer in de "Ark van smaak". Het vlees van de Bonte Bentheimer wordt ook gebruikt in de trendy en hoogwaardige gastronomie, maar ook voor de productie van levensmiddelen van topkwaliteit zoals de Westfaalse beenham, de Ahlenworst en andere worst- en hamspecialiteiten.

Kommentar hinzufügen

Foto Autor

Claudia Extercatte